Fusta

Construcció amb fusta

Biga de fusta laminada
La fusta com a material de construcció

La fusta és un material d’origen biològic i un recurs renovable que ens ofereix múltiples solucions constructives estructurals, des de cobertes tradicionals fins a murs, forjats i cobertes d’entramat lleuger, contra laminat o bigues laminades. Té múltiples propietats que la fan única en el món de la construcció i és per aquest motiu que s’ha utilitzat al llarg del temps.

Si bé és cert que amb el desenvolupament d’altres materials d’origen petri aquesta va anar decaient i va passar en un segon terme constructiu, però actualment, està guanyant terreny, és molta la gent que cada vegada està més interessada en aprofitar les propietats que aquesta ens pot oferir.

Què ens ofereix la fusta respecte altres materials utilitzats en la construcció?

Ecologia: La fusta podríem dir que és un material infinit, és a dir, mitjançant les bones pràctiques d’aprofitament i gestió sostenibles, la fusta utilitzada en la construcció s’obté d’indrets certificats a aquest efecte, on es controla la tala dels arbres i la seva reforestació, perquè aquest cicle esdevingui racional i tancat.

Aïllament tèrmic: Els múltiples sistemes constructius que ens ofereix la fusta, permeten complir i fins i tot anar més enllà amb el CTE, pel què fa a estalvi d’energia, obtenint espessors considerables d’aïllament sense haver de sacrificar superfície útil de l’habitatge utilitzant gruixos importants en murs de tancament i cobertes.

Rapidesa i precisió: Els projectes realitzats amb fusta, es consideren processos industrialitzats, és a dir, confeccionem un projecte i l’estudiem mitjançant un modelatge 3D, amb un programari específic anomenat Cadwork, fet que ens permet tenir un control sobre el projecte molt acurat.

Això implica canviar la mentalitat del què molta gent està acostumada respecte a una obra tradicional, és a dir, al ser un producte industrialitzat un cop fet i validat el modelatge del projecte, aquest s’exporta directament a una maquinària de control numèric, la qual talla cada una de les peces, tal i com es representen en el model 3d. Un cop tallades s’ensablen al mateix taller i es confeccionen diferents unitats d’obra (murs, cobertes, forjats…) que posteriorment es transportaran a obra per ser muntades.

Això té els seus avantatges i inconvenients, els avantatges són molt clars, la precisió amb què es treballa, permet avançar molt en temes d’execució s’obra, les finestres, per exemple, es poden demanar paral·lelament a la confecció del projecte, t’assegures que les mides no variaran, un altre avantatge important és la rapidesa de muntatge, un habitatge de dues plantes pot estar amb l’envolvent acabada (murs i coberta) amb unes dues setmanes. Com a inconvenient, es que el projecte ha d’estar molt clar, no es tant senzill realitzar modificacions a obra un cop ja s’han confeccionat i muntat els seus elements.

Tipologies constructives amb fusta: Un altre dels aspectes importants de la fusta, és que disposa de diverses tipologies constructives, cosa que ens permet estudiar amb detall cada projecte i veure quina és la millor solució en cada cas, de forma que treballi de manera més eficaç i amb el menor cost econòmic possible.

Alguns exemples són el sistema d’entramat lleuger, el contra laminat (CLT), biga laminada encadellada, panells Ripa, fusta micro laminada,…

Coberta amb biga laminada i panell sàndwich
Coberta tradicional amb biga laminada i panell sandwich
Habitatge entremat lleuger
Habitatge entramat lleuger